Terveys ja hyvinvointi

Terveys on ihmisen toiminnan ja hyvinvoinnin kulmakivi. Miten tekoäly tai robotiikka muuttavat terveyden ja hyvinvoinnin arkipäivää? Miten teknologialla voidaan vastata yhteiskunnallisiin haasteisiin, kuten väestön ikääntymiseen?

Omaa hyvinvointiaan on mielenkiintoista seurata. Voit pitää vaikka unipäiväkirjaa tai tarkkailla, miten reipas ulkoilu vaikuttaa mielialaan. Erilaisia teknologisia apuvälineitä terveyden ja hyvinvoinnin havainnointiin on olemassa paljon.

Aktiivisuusrannekkeet ja vaikkapa unen laatua mittaavat tyynyt antavat tietoa oman kehon tilasta. Puhelimiin on tarjolla monenlaisia sovelluksia: aktiivisuusmittareita, kehon koostumusta mittaavia älyvaakoja, lämpö- ja verenpainemittareita, valvontakameroita ja vauvojen itkuhälyttimiä. Tiesitkö, että esimerkiksi kuumemittari keksittiin jo 1600-luvulla.

Moni tietää, että terveysteknologiaa ovat leikkaussaleissa ja lääkärin vastaanotoilla olevat laitteet, mutta terveysteknologiaan kuuluu paljon muutakin: esimerkiksi sairaalasängyt, leikkaussalipöydät, kuntosalilaitteet, hygieeniset tekstiilit tai vaikka sairaalan jätteiden käsittelyn teknologiat.

Maailmanlaajuiset megatrendit, kuten ikääntyminen ja elintason nousu lisäävät terveysteknologian kysyntää. Digitaaliset ratkaisut, virtuaalitodellisuus, robotiikka ja keinoäly tehostavat terveydenhuollon tuottavuutta.

Erityisesti terveyshuollon parissa teknologian käyttö tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Apua ja hoivaa tarvitaan jatkuvasti enemmän, mutta resurssit eivät lisäänny samaan tahtiin. Tekoäly pelastaa jo nyt henkiä, lääkerobotit luovat kotihoitoon lisäresursseja ja säästävät yhteiskunnan kustannuksia. Hyvinvointiteknologian yleistyminen antaa myös kuluttajille aiempaa paremmat mahdollisuudet seurata omaa terveydentilaansa.

Minkälaisia innovaatioita näemme tulevaisuudessa?

Katso nuorten osaajien tarinat, jotka liittyvät terveyteen ja hyvinvointiin.