Tarinoita yhteistyökumppaneiltamme

MyTech Boliden Kokkolan sinkkitehtaalla

Vuoden 2019 alussa MyTech-ohjelmaan lähtenyt Boliden Kokkola on Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas ja Kokkolan suurin teollinen työnantaja. Yrityksellä on henkilöstöä noin 540. Lisäksi tehtaalle palkataan vuosittain 120 kesätyöntekijää.

Yritys lähti mukaan MyTech-ohjelmaan halusta tehdä tehdasta ja toimialaa tunnetuksi. Yrityksessä nähdään tarpeelliseksi kannustaa nuoria teollisuuden alojen perusopintoihin, jatko-opintoihin ja urapolulle. Sinkkitehtaalla on Kokkolassa 50-vuotinen historia, mutta katseet on suunnattu vahvasti eteenpäin. Jotta tehdas voi menestyä tulevatkin vuosikymmenet, tarvitaan uusia tulevaisuuden tekijöitä.

MyTech-ohjelman puitteissa tehtaalla on kevään aikana vieraillut oppilasryhmiä yläkouluista ja lukiosta ja syksyllekin on jo varauksia. Lisäksi kouluille on laadittu sinkin valmistusprosessiin kytkeytyviä matematiikan tehtäviä, joita oppilaat ovat tehneet oppitunnilla.

Boliden Kokkolassa vierailu alkaa yrityksen esittelystä, jonka aikana vieraat nauttivat tarjoiluista. Sen jälkeen vedetään päälle turvavarusteet, jotta ollaan valmiita lähtemään tehdaskierrokselle. Esittelijöinä toimivat tehtaan ”sinkkilähettiläät”. Kyseessä on kolmisenkymmentä vapaaehtoista henkilöstön jäsentä, jotka ovat mukana erilaisissa tapahtumissa esittelemässä yritystä. Monelle sinkkilähettiläälle nimenomaan mahdollisuus tavata ja jututtaa nuoria on ollut kimmokkeena lähteä mukaan toimintaan. Sinkkilähettiläät ovat kertoneet nuorille omista, yllättävistäkin, urapoluistaan sekä siitä, miten monenlaisia ammatteja alalta ja isosta tehtaasta löytyy.

Vierailijaryhmiltä tullutta palautetta on ollut suuri ilo lukea:

– Vitsi, mä haluaisin tänne töihin!

– Päivä saatiin hyvin rakennettua järkeväksi kokonaisuudeksi. Sinkin jalostuksen vaiheet tulivat erittäin hyvin näkyviin. Olin todella tyytyväinen siitä, kuinka hyvin asia sisältyi 8-luokan kemian oppisisältöön. Useamman oppilaan kotoa tuli kiitosta päivästä. Ja muutamassa oppilaan palautelapussa luki, että tuleva ”Bolideniläinen”. Ruokailu ja jälkkäri kruunasivat mielestäni päivän.”

– Järjestelyt toimivat moitteettomasti ja tunnelma oli rento.

– Auditorio-osuus oli sopivan mittainen ja oli mukava kuulla teidän koulutuksestanne ja työnkuvastanne. Saimme toki tietoa sinkin valmistuksesta ja valmiin tuotteen jatkosta.

– Tehdasvierailuhan on kokemus, jota ei edes rahalla saa. Vierailun aikana pääsi toteamaan tehdasalueen ja koko toiminnan laajuuden ja vaiheet. Myös kunnossapidon puoleen tutustuminen lisäsi ymmärrystä toiminnan pyörimisestä 24/7.

– Turvakypärät olivat hienot.

– Labra oli parasta.

– Homma oli järjestetty niin, että oli koko ajan mielenkiintoista.

– Robotit oli parasta.

– Sulatto oli hieno. Esittely oli selkeä ja sitä jaksoi ja pystyi hyvin seurata.

Boliden Kokkola toteuttaa MyTech-ohjelmaa yhdessä Centria-ammattikorkeakoulun ja Kokkolan Yliopistokeskus Chydeniuksen kanssa. Uusimpana osana ohjelmaa Boliden Kokkola on aloittamassa yhteistyötä teknologialukio-statuksen saaneen Kokkolan suomalaisen lukion kanssa.

Kirjoittanut: Kaisa Kuutsa, Boliden Kokkola