Materiaalit ja metallit kiertotaloudessa

Toholammin lukiolaiset vierailivat Kokkolassa yliopistokeskus Chydeniassa ja Bolidenin tehtailla.

Tutustuimme kaikkiin materiaaleihin kaksi tuntia ja valmistauduimme vierailuihin yhden tunnin tutustumalla kohteisiin, täyttämällä kanvaksen sekä katsomalla Bolidenin turvallisuusvideon.

Boliden Kokkola otti meidät todella toivottuna vastaan.
Auditoriossa tutustuimme tehtaan toimintaan videoiden, powerpointien ja keskustelujen kautta. Saimme myös tietoa oppaidemme koulutuksesta ja työhistoriasta. Tehdaskierros oli todella mielenkiintoinen ja kattava. Lisäksi vierailimme laboratoriossa ja saimme tietoa siellä tehtävistä tutkimuksista ja tutustuimme muutamiin laitteisiin. Vierailu oli suunniteltu todella hyvin ja oppilaat kertoivat mielenkiinnon pysyneen korkealla koko vierailun ajan.

Vietimme aamupäivän Kokkolan yliopistokeskuksen vieraina Innogate-talossa. Siellä meidät johdatettiin aktiivihiilen valmistuksen saloihin esim. sahateollisuuden purujätteestä kivihiilen sijasta. Saimme samalla tietoa resurssikestävyydestä sekä aktiivihiilen käytöstä katalyyttien pintamateriaalina. Samalla tietenkin pääsimme juttelemaan oikeiden tutkijoiden kanssa.
Täälläkin vierailuumme oli valmistauduttu huolella ja tunnelma oli mukava.