Kemiantekniikka ja robotit

Kajaanin lyseolaiset vierailivat Sartorius Biohit Liquid Handling Oy:ssä ja Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

Tutustuimme projektissamme kemianteollisuuden teknologioihin ja automatisointeihin. Tulevaisuuden elinympäristönä tarkastelimme robotiikkaa ja VR-lasien tuomia mahdollisuuksia osana teollisuutta. Saimme koulussa kemian tunnilla käyttää teknogiayrityksemme valmistamia pipettejä joilla harjoittelimme erilaisten nestemäärien mittaamista.

Vierailimme Sartorius Biohitilla, joka valmistaa Kajaanissa kemisteille ja laboratorioille elektronisia pipettejä ja muovisia pipetinkärkiä. Tutustuimme tehtaan tulevaan laajennusosaan VR-lasien avulla. Uusi laajennus sisältää robotiikkaa ja automaatioita, jolloin ihmistä ei tarvita itse työhön, vaan ainoastaan ohjelmoimaan ja valvomaan robottien toimintaa. Työ on siis automatisoitu täysin.

Kajaanin ammattikorkeakoulun robotiikkalabrassa meidät jaettiin neljään eri ryhmään joissa jokaisessa opeteltiin erilaisia robottien ohjaustoimintoja, ohjelmointia jne. Osaa roboteista pystyi opettamaan ns. kädestä pitäen ja osaa piti koodata touch padilla sekä tietysti perinteisesti kirjoittamalla käskyjä.
ABB:n teollisuusrobottia pystyi ohjaamaan kaikilla edellä mainituilla tavoilla. Humanoidirobotti reagoi puheeseen ja sen kanssa pystyi kommunikoimaan. Robohylje reagoi puolestaan kosketukseen ja se toimikin hoivarobottina mm. vanhainkodeissa..
Tällä vierailulla tutustuttiin siihen tekniikkaan mitä teknologiayrityksessä (Biohit) käytettiin, samanlaiseen robotiikkaan ja automaatioon mitä ”robotit” tekevät.