Ilmastoasiat oppimisprojektin keskiössä

Waltterin koulun 8i vietti MyTech-päivänsä Frankella ja Savonian Varkauden kampuksella.

Teksti: Waltterin koulun 8i ja opettaja Mari Teittinen
Kuvat : Pinja Tolonen 8i ja Mari Teittinen

Olemme osallistuneet MyTech hankkeeseen aiheena Ilmastonmuutos ja kiertotalous. Hanke opetti paljon. MOK-viikolla käytiin läpi mm. tuotteiden elinkaarta, kiertotaloutta ja ilmastonmuutosta. Olemme myös vierailleet Franken tehtaalla Pieksämäellä ja Savonia ammattikorkeakoululla.

Frankella saimme tietoa pesualtaiden valmistuksesta ja tehdastoiminnasta, Savonialla saimme tietoa eri aloista ja niillä tehtävistä töistä. Saimme myös tietoa uusiutuvasta energiasta ja sen tuotantomahdollisuuksista.

Mok-viikon aiheena koulussamme oli Ilmastonmuutos ja kierrätys sekä kiertotalous. Esimerkiksi ranskassa teimme julisteita, joihin piirsimme kierrätysastioita ja kirjoitimme ranskaksi mitä niihin laitetaan. Maantiedossa tutkimme eri asioiden elinkaaria, esim. farkkujen, riisin, maidon ja puhelimen. Kotitaloudessa tutkittiin netistä ruokahävikkiä. Teimme hävikistä ruokaa, esim. sellaisista aineksista, joita ei voi enää myydä kaupoissa kuten hieman nahistuneita vihanneksia, joita voi kyllä käyttää vielä ruuan laittoon. Teimme ateriat käyttäen enimmäkseen hävikki ruokaa.

Mok-viikolla katsottiin englannin tunnilla kierrätysvideota. Terveystiedon tunnilla tehtiin sanastoa ilmaston muutoksesta. Käsitteet piti lajitella syihin, seurauksiin, ratkaisijoihin ja ratkaisuihin. Fyken tunneilla teimme esitelmät puhelimien elinkaaresta ja esineiden kierrättämisestä.

Franke valmistaa keittiökalusteita ja puhdistusaineita. Vierailimme Franken Pieksämäen tehtaalla, jossa valmistetaan altaita. Siellä tapahtuu myös mm. laitteiden asentajien ja käyttäjien koulutusta sekä Franke Medicalin tiloissa mm. desinfioivien pesu- ja huuhtelukoneiden valmistusta.

Kierros oli mielenkiintoinen, sillä siellä esiteltiin mitä tehtaassa valmistetaan ja miten esim. altaat valmistetaan. Kierroksella yllätti, kuinka paljon vaiheita altaiden valmistuksessa on. Yllättävää oli myös tehtaan koko, sillä odotimme sen olevan suurempi. Olisimme halunneet tietää enemmän koneista, joilla altaita valmistettiin.

Kävimme Savonia ammattikorkeakoululla Varkaudessa. Savonialla esiteltiin mitä aloja siellä on ja mihin voi valmistua. Lisäksi kerrottiin tuulienergiasta, miten tuulitunneli toimii ja aurinkoenergiasta ja miten aurinkopaneelit toimivat. Savonialla esiteltiin myös voimakattilaa, jolla opiskelijat voivat koepolttaa erilaisia materiaaleja ja tutkia poltosta tulevia kaasuja tmv. Reissu oli hyvä, sai tietoa teollisuudesta, ammattikorkeakoulusta ja eri aloista sekä energiatekniikan opiskelutöistä.