Hitsausta ja kiertotaloutta

Kivimaan peruskoululaiset viettivät MyTech-päivänsä Kempillä ja Lahden ammattikorkeakoulussa. Oppilaat pääsivät mm. hitsaamaan omat nimensä metallilaatoille.

Ryhmä Kivimaan peruskoulun oppilaita toteutti opintoihin kuuluvan monialaisen oppimiskokonaisuuden teemalla kierrätys Lahdessa. Monialaisessa oppimiskokonaisuudessa työskenneltiin 4. ja 8. luokkalaisten yhteistyöryhmässä, jossa oli 35 oppilasta. Vierailukohteina olivat Kemppi Oy ja Lahden ammattikorkeakoulu. Lisäksi koululla oli teemapäivä kiertotalouteen liittyen, jolloin leikittiin kierrätyspelejä, puhuttiin mikromuoveista, ja käytiin myös siivoamassa koulumme ympäristöä.

Menimme Mok-ryhmällä, jossa oli kahdeksas- ja neljäsluokkalaisia, päiväksi Kempille tutustumaan sen toimintaan. Ensiksi kokoonnuimme Kempin auditorioon kuuntelemaan Jukka Mandelinin kertomaa Kempin yleistietoa ja yrityksen taustoja ja saimme pullaa ja mehua. Kemppi on iso lahtelainen perheyritys, joka työllistää monia satoja ihmisiä, Lahdessa ja ulkomailla. Kempillä suunnitellaan ja valmistetaan hitsauslaitteita erilaisiin tarpeisiin. Auditoriosta lähdimme kahdessa eri ryhmässä kiertämään Kempin tehdasta. Ensiksi kiersimme tehdastiloja, joissa kootaan hitsauslaitteita. Meille esitettiin erilaisia muuntajia ja muita hitsauskoneiden osia, ja kuinka kokoonpanotyö etenee vaiheittain eri työpisteillä. Tämän jälkeen pääsimme näkemään, miten hitsaus tapahtuu ja pääsimme vapaaehtoisesti kokeilemaan sitä. Saimme itse hitsata nimemme metallilaatoille.

Yritysvierailun jälkeen lähdimme kahdeksasluokkalaisten ryhmän kanssa tutustumaan Lahden ammattikorkeakouluun, jonka tilat ovat juuri uudistuneet. Nyt kaikki Lahden ammattikorkeakoulun koulutukset ovat kaikki saman katon alla, ennen ne olivat pitkin Lahtea. Uudet tilat olivat hienoja ja monipuolisesti varustettuja, kun opiskelijat olivat saaneet osallistua tilojen suunnitteluun. Näimme esimerkiksi sairaanhoidon opiskelijoille suunnitellun simulaatiohoitohuoneen, isot puutekniikan teknisentyön tilat ja paljon tietotekniikan luokkia. Meille kerrottiin kiertotaloudesta ja erilaisten materiaalien uudelleen käyttämisestä, näimme mm. huonekaluja jotka opiskelijat olivat koonneet pahvista. Tutustuimme materiaalien uusiokäyttöön kierrätysmateriaalikirjastossa.

Kirjoittajina: Alina, Ann-Sofie, Daniel, Aapo ja Päivi-opo